Direktlänk till inlägg 11 februari 2014

Känn dig själv

Av Eva Persson - 11 februari 2014 01:15

En grundförutsättning för att man ska kunna göra ett bra jobb som personlig assistent är att man har kännedom och insikt om sin egen person.


Det är också nödvändigt att vara någorlunda stabil som person och vara i balans med sig själv. Att våga fundera över sin egen utveckling, sina egna reaktioner och känslor.


För att fungera som personlig assistent måste man på ett avslappnat och självsäkert sätt ha förmågan att ställa sig själv vid sidan av under arbetspasset.


 Att kunna skaka av sig sitt eget liv fram till arbetstidens slut. Det innebär att man upprätthåller en tydlig gräns för vad som tillhör ens privatliv. Att man håller tillbaka egna åsikter och inte blandar in för mycket av sitt liv eller eget välbefinnande.


Att kunna ställa sig själv vid sidan av utan att "försvinna" eller ta skada av att inte stå i centrum. En förmåga att tryggt låta någon annan vara medelpunkten och den som styr. Egna bekymmer kan få personer ur balans och tillfälligt tappa fokus. Speciellt om problemen är stora och energikrävande.


I sådana situationer är det kanske bättre att inte arbeta alls. Ibland händer det att man hamnar i situationer då man upplever att man blir dåligt bemött. Vid sådana tillfällen är det också bra att ha lite kontroll över sina känslor. Mycket är vunnet om man kan sansa sig och tänka efter, syna situationen och egna reaktioner.


Allt är kanske inte nödvändigt att reda ut och allt kanske inte behöver uttalas så ärligt och tydligt. Öva på att inte ta saker personligt och att inte vara snarstucken och lättkränkt.


Öva också på att kunna ta en tillsägelse, en uppmaning eller en fråga som det den är ämnad att vara. Det är inte personligt, det är yrkesmässigt ämnat och blir lättare att hantera om man inte tar illa upp.


Man behöver hitta ett förhållningssätt där det är möjligt att lämna egna känslor därhän och kunna se att det som händer nu, berör inte mitt liv. Det här är en svår balansgång, men en viktig del för att kunna skapa en bra relation och en bra arbetsmiljö.


Att vara öppen och ärlig mot sig själv gör det möjligt att avgöra när något kan lämnas därhän eller bör tas upp och redas ut. Våga låta yrket utveckla dig som person!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Eva Persson - 30 mars 2014 11:45

Svensk funktionshinderspolitik har sin grund i mänskliga rättigheter. Delen om ökad delaktighet och jämlikare livsvillkor ska därför även sättas i relation till artiklar i FN:s konvention om rättigheter för peroner med funktionsnedsättning.   ...

Av Eva Persson - 14 januari 2014 10:30


Just nu när jag skriver det här är jag lite upprörd. Bakgrunden till det är för lång att lägga ut här, för många turer hit och dit som under årens lopp byggt upp ett slags ständigt närvarande frustration i mig.    Låt mig bara säga som så här. Ja...

Av Eva Persson - 2 januari 2014 22:15

Socialpolitiken styrs vanligtvis inte av dem vars liv den påverkar, utan av politiker och tjänstemän utifrån politiska hänsynstaganden och en nödvändigtvis begränsad kännedom om andra människors livsvillkor.   Det gäller framförallt oss personer...

Av Eva Persson - 4 december 2013 18:30


Den personliga assistentens roll Vilken roll ska den personliga assistenten ha till brukaren? Det varierar naturligtvis beroende på vem brukaren är. I vissa fall behöver man vara mer drivande, i andra mer neutral.   Oavsett hur förhållandet till...

Av Eva Persson - 7 november 2013 23:30

Att arbeta med äldre personer och personer med funktionsnedsättning innebär en stor variation av arbetsuppgifter inom olika verksamhetsområden.   Arbetssätt och metoder har utvecklats ur olika teoretiska modeller och praktiker, arbetsterapeutiska...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se