Direktlänk till inlägg 3 augusti 2013

Du måste vara beredd på förändring

Av Eva Persson - 3 augusti 2013 07:30

Som personlig assistent är det inte säkert att du har samma arbetsplats varje dag. Det är inte säkert att det du tror att du ska göra under arbetspasset kommer att bli av.

 

Du möter kanske inte samma personer varje dag. Man kan assistera vid väldigt många olika aktiviteter under en och samma vecka. Du ställs kanske inför många olika situationer under ett arbetspass.


Livet för en person med en funktionsnedsättning är precis som för alla andra föränderligt.


En personlig assistent måste helt enkelt vara flexibel för att kunna följa med i en annan människas liv. Om du inte är flexibel blir det svårt att hantera att brukaren ändrar åsikt, att planer förändras eller att aktiviteter ställs in.


Du behöver även vara flexibel i tanken, för att kunna tänka om och kanske förändra egna åsikter när det krävs.


  • En personlig assistent måste också ha respekt för brukarens rätt till sitt eget liv. Det innebär att du respekterar brukarens vilja och brukarens åsikter.
  • Det är också nödvändigt att ha en respektfull hållning inför brukarens familjesituation och anhöriga. Samtidigt behöver du vara respektfull inför kollegor och arbetsledning och din egen yrkesroll. Se med respekt på det arbete du utför och allt det innebär.
  • Genom att vara lyhörda kan vi känna in brukarens minsta intention. När du är lyhörd kan du enklare ställa dig själv som person vid sidan av och låta brukaren styra. Brukarens liv förenklas av att den personliga assistenten är lyhörd och kan tolka även små signaler från brukaren eller smidigt följer brukarens anvisningar.
  • Den personliga assistentens empatiska förmåga ger förståelse för brukaren och dennes situation men empatin ska inte halka över i medlidande. Har du en empatisk förmåga kan du förstå hur andra känner och vilka behov de har. Helt enkelt förmågan att se andra människor! Det här är bara några sätt att se på yrket personlig assistent utifrån fina ord som ofta används.

Och faktum är att utan dessa egenskaper blir man ingen professionell personlig assistent. Det som krävs i platsannonserna är helt riktigt. En personlig assistent behöver absolut vara flexibel, lyhörd, ha respekt och empatisk förmåga.


I det här arbetet behöver man även vara utrustad med livserfarenhet och medmänsklighet. Det kräver egentligen ingen utbildning, och livserfaren och medmänsklig kan man vara även om man är ung.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Eva Persson - 30 mars 2014 11:45

Svensk funktionshinderspolitik har sin grund i mänskliga rättigheter. Delen om ökad delaktighet och jämlikare livsvillkor ska därför även sättas i relation till artiklar i FN:s konvention om rättigheter för peroner med funktionsnedsättning.   ...

Av Eva Persson - 11 februari 2014 01:15


En grundförutsättning för att man ska kunna göra ett bra jobb som personlig assistent är att man har kännedom och insikt om sin egen person.   Det är också nödvändigt att vara någorlunda stabil som person och vara i balans med sig själv. Att våg...

Av Eva Persson - 14 januari 2014 10:30


Just nu när jag skriver det här är jag lite upprörd. Bakgrunden till det är för lång att lägga ut här, för många turer hit och dit som under årens lopp byggt upp ett slags ständigt närvarande frustration i mig.    Låt mig bara säga som så här. Ja...

Av Eva Persson - 2 januari 2014 22:15

Socialpolitiken styrs vanligtvis inte av dem vars liv den påverkar, utan av politiker och tjänstemän utifrån politiska hänsynstaganden och en nödvändigtvis begränsad kännedom om andra människors livsvillkor.   Det gäller framförallt oss personer...

Av Eva Persson - 4 december 2013 18:30


Den personliga assistentens roll Vilken roll ska den personliga assistenten ha till brukaren? Det varierar naturligtvis beroende på vem brukaren är. I vissa fall behöver man vara mer drivande, i andra mer neutral.   Oavsett hur förhållandet till...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se